>menu>chadô

Teen tie

Chadô, "teen tie", on perinteinen japanilainen kulttuurimuoto, joka tunnetaan länsimaissa myös nimellä teeseremonia.

Chadô muotoutui omaksi taiteekseen, "tieksi" () 1400-1500-lukujen aikana ja sillä on merkittävä asema Japanin kulttuurihistoriassa. Teetaiteen keskeisimmät ajatukset kiteytyvät teemestari Sen Rikyûn (1522-1591) elämän työhön. Rikyûn kuoleman jälkeen hänen teetaiteen perintönsä jakautui hänen tyttärensä pojan poikien kesken kolmeen koulukuntaan: Omotesenke, Urasenke ja Mushanokôjisenke. Näistä suurin on Urasenke, joka on jatkanut Rikyûn karun ja vaatimattoman teetaiteen perinnettä. Japanissa toimii nykyään myös lukuisia muita koulukuntia kuin edellä mainitut kolme Senkeä.

Chadôn harjoittajat sitoutuvat perinteisesti yhden koulukunnan oppiin. Koulukuntien välillä on eroja niin tyylissä kuin käytännön toiminnassa. Chadôn oppiminen ja ymmärtäminen käsitetään elämän pituiseksi tieksi, joka parhaimmillaan vaikuttaa sen harjoittajan elämään sekä asenteisiin kokonaisvaltaisesti.

Teetilaisuus on kahden tai useamman ihmisen kohtaaminen, jossa korostuvat läheisyys, harmonia ja kunnioitus kanssaihmistä kohtaan. Teetilaisuus etenee ennalta määrätyn muodon mukaisesti ja siinä noudatetaan tarkkaa teenvalmistustapaa (temae), joita on useita erilaisia. Tilaisuuden aikana tarjotaan yksinkertaisimmillaan vain makeisia ja vihreää matcha-teetä (chakai, "teekokoontuminen"). Tilaisuus voi olla myös niin kutsuttu täysipitkä muodollinen teetilaisuus (chaji), jolloin sen aikana tarjoillaan kaiseki-ateria, sekä kahta erilaista matcha-teetä. Chaji kestää noin neljä tuntia.

Saapuessaan teehuoneeseen vieraat jättävät kengät ja ulkovaatteet genkan-eteistilaan, nousevat käytävän puulattialle ja istuutuvat shôji-liukuoven eteen, joka on raollaan kutsuen avaamaan sen. Kevyt suitsukkeen tuoksu leijailee teehuoneessa ja katse kiinnittyy tokonoma-syvennykseen.

Tokonomaan on ripustettu kirjoituskäärö ja asetettu kukka maljakkoon. Isännän paikalla lämpiää teevesi valurautaisessa kattilassa tulipesän yllä. Vieraat asettuvat omalle tatamilleen istumaan, minkä jälkeen isäntä saapuu mizuya-valmistelutilasta, tervehtii ovella vieraitaan kumartaen, ja toivottaa näin heidät tervetulleiksi yhteiseen teehetkeen.

Chadôn keskeisimmän sisällön voi tiivistää neljään käsitteeseen:

HARMONIA

Wa tarkoittaa harmoniaa ja sopusointua teetilaisuuteen kokoontuneiden ihmisten kesken, mutta myös tilaisuudessa käytettävien välineiden sopivuutta tilaisuuden luonteeseen, vuodenaikaan, sekä vieraiden henkilökohtaisiin mieltymyksiin.


KUNNIOITUS

Kei, eli kunnioitus, kuvastaa vilpitöntä kiitollisuutta lähimmäisistämme kohtaan. Se ilmenee esimerkiksi teetilaisuuden tarkoin määrätyssä etiketissä, muiden huomioon ottamisessa pienimmissäkin asioissa, sekä teevälineiden huolellisessa käsittelyssä. Kunnioitusta osoitetaan myös niille, jotka ovat olleet ennen meitä ja tehneet tämän kaiken meille mahdolliseksi.


PUHTAUS

Sei merkitsee puhtautta niin fyysisessä kuin henkisessä mielessä. Teetilaisuudessa olennaista on mielen puhtaus, keskittyminen, ja ylimääräisten ajatusten jättäminen pois, jotta voidaan varauksetta kohdata toinen ihminen, ja jakaa maljallinen teetä tämän kanssa. Yksinkertaisuus ja koruttomuus, kaiken turhan karsiminen, auttaa myös löytämään oman todellisen "minämme".TYYNEYS

Jaku tarkoittaa mielenrauhaa, joka seuraa näiden edellä mainittujen periaatteiden noudattamisesta. Se on myös buddhalaisuudessa oivaltamista, valaistumista, tarkoittava sana.
Chadô on pitkän historiansa aikana saanut vaikutteita useista eri uskonnoista ja filosofioista, muun muassa Shintôsta, buddhalaisuudesta, konfutselaisuudesta, taolaisuudesta sekä kristinuskosta. Chadô ei kuitenkaan ole uskonto, eikä edellytä mitään uskonnollista vakaumusta, vaikka toisaalta voi edustaa niiden universaaleja pyrkimyksiä.

 

Japaness info 日本語


Midorikai-stipendi

 
Tapahtumakalenteri:
Upcoming events:

Valitettavasti kaikki toiminta on tällä hetkellä tauolla


Kevään 2021 alkeiskurssi / Spring 2021 beginner's course

 

Opetustarjonta

 
Helsingin opetus

 
Tampereen opetus

 
Suomenlinnan kartta / Map of Suomenlinna island

 

Suomen Chado Urasenke Tankokai yhdistys ry.
Chado Urasenke Tankokai Finland Association

Sivua ei löydy - Urasenke

 

Teehuone Tokuyûan
Facebookissa