>Ajankohtaista >Teehuoneen avajaiset

Teehuoneen avajaiset Suomenlinnassa 17.6.2022

Suomen ensimmäinen perinteinen japanilainen teehuone Tokuyûan (“Hyveiden maja”) Susisaaren bastioni Hyveen kasematissa avattiin 17.6.2004. Teehuoneen saapui avaamaan Urasenke-teekoulukunnan edellinen suurmestari, Kansai Japan-Finland Societyn puheenjohtaja tohtori Genshitsu Sen (Soshitsu Sen XV) Kiotosta. Hänen Suomen vierailun ohjelmassaan oli myös Tasavallan Presidentin virallinen tapaaminen. Avajaistilaisuus ei ollut yleisölle avoin teehuoneen pienen koon vuoksi.


Yleisöluento Finlandia-talossa 16.6.2022

Vierailunsa yhteydessä tohtori Genshitsu Sen piti avoimen yleisöluennon Finlandia-talon Helsinki-salissa 16.6. klo 18.00 otsikolla The Spirit of Tea. Luento oli japaninkielinen ja tulkattiin suomeksi. Luentoon sisältyi teenvalmistusnäytös ja sen yhteydessä oli myös teetarjoilu yleisölle ennen luentoa.

Luennon järjestivät Japanin suurlähetystö ja Kansai Japan-Finland Society.


Avajaiskuvia

Kuvassa keskellä tohtori Genshitsu Sen sekä mm. Urasenken Suomen osasto ry:n puheenjohtaja Jouni Elomaa, teetaiteen opettaja Minna Rajala, filosofian tohtori Minna Torniainen ja Midorikai- stipendiaatti Marko Mikkola sekä lisäksi japanilaisia vieraita.

Keskustelua bastioni Hyveen sisäpihalla avajaistilaisuuden tauolla. Vasemmalta lukien Urasenke Tankokai Inc. (NPO) johtaja Ikuhisa Yonesaku, pj. Elomaa, tohtori Genshitsu Sen, tohtori Torniainen, opettaja Rajala ja stipendiaatti Mikkola.

Vieraille oli pystytetty katos bastioni Hyveen pihalle. Kansai Japan-Finland Societyn pääsihteeri Fumiyasu Sakata toivottaa vieraat tervetulleeksi.

Uuden teehuoneen nimi paljastetaan. Urasenken teekoulukunnan suurmestari Zabosai Sen Soshitsu XVI antoi huoneelle nimen Tokuyûan; Hyveiden maja. Kuvassa vasemmalla Japanin Suomen suurlähettiläs Shiego Kondo. Oven yllä oleva kyltti on valmistettu käsityönä Japanissa ja siinä olevat kirjoitusmerkit ovat jäljennöksiä suurmestarin kirjoittamasta kalligrafiasta.

 


Kuvia luennolta Finlandia-talolta

Tohtori Sen luennoi täydelle salilliselle innokkaita kuulijoita ja pj. Elomaa ja tohtori Torniainen tulkkasivat.

Olennaisena osana luentoa oli teenvalmistushetki. Kuvassa tohtori Sen kertoo vesikauhan käytöstä verraten sitä japanilaisen jousiammunnan, kyudôn tekniikkaan.

Luennon lopuksi teevälineet asetettiin esille yleisön tarkasteltaviksi ja Sen Genshitsun apulaiset vastailivat yleisön kysymyksiin.

Ennen ja jälkeen luennon oli mahdollisuus nauttia teetä teetaiteen opiskelijoiden järjestämässä tilaisuudessa. Tällöin oli myös mahdollisuus nähdä teetä valmistettavan pöydän päällä.

Teetarjoilu keräsi paljon yleisöä. Macha-teetä maisteltiin ja ihmeteltiin. Kaikille tarjottiin myös japanilaiset teemakeiset.

Tilaisuutta varten tehdyssä teekeittiössä teetaiteen harrastajat eripuolilta maailmaa valmistivat vieraille teetä. Oppilaita oli Suomen lisäksi mm. Ruotsista, Norjasta ja Japanista.

 

Tapahtumakalenteri:

Tango no sekku 4.5.2022

 
Hanami 18.5.2022

 
Yabusame and chakai 2014

 
Yabusame ja chakai 2014

 
Opetustarjonta

 
Helsingin opetus

 
Suomenlinnan kartta

 
AIEMPIA TAPAHTUMIA

Suomen Chado Urasenke Tankokai yhdistys ry.
Urasenke Tankokai Finland


PL 120
FIN-00141
HELSINKI
chado{at}urasenke-finland.org

 

Teehuone Tokuyûan
Facebookissa